Candida.

Candida albicans wchodzi w skład mikroflory człowieka. W naturalnych warunkach znajduje się pod kontrolą bakterii symbiotycznych.

Jednak, gdy flora bakteryjna zostanie naruszona wtedy z jednokomórkowego, niegroźnego organizmu może przekształcić się w inwazyjny wielokomórkowy organizm, którego grzybnia wrasta w tkanki naszego ciała. Może zagnieździć się zarówno w układzie pokarmowym, jak i w innych miejscach organizmu.

Co może powodować przerost Candidy?
-przyjmowanie antybiotyków (również tych występujących w pokarmach)
-nadmiar cukru w diecie, przetworzona żywność
-ciąża
-cukrzyca
-immunosupresja

Wytwarza substancje toksyczne, alkohol, aldehyd octowy. Z Candydozą powiązane są różne chroniczne schorzenia, od problemów trawiennych i chorób reumatycznych, po schorzenia neurologiczne, zespół przewlekłego zmęczenia, po nowotwory.

Odczuwasz spadki energii, gorsze samopoczucie, pomimo tego, że wyniki badań są w normie? Objawów przerostu Candidy jest wiele, m.in są to:
-zakażenia grzybicze skóry, biały nalot na języku, pleśniawki
-ataki lęku i paniki, nadpobudliwość, problemy z pamięcią i koncentracją
-drażliwość, wahania nastroju
-bóle głowy i mięśni
-zespół jelita drażliwego, zgaga, niestrawność
-wzdęcia, częste oddawanie moczu
-suchość w ustach, nieświeży oddech
-senność, niskie libido, PMS
-trądzik, sucha, swędząca skóra, łupież

Pomocne mogą okazać się probiotyki, z uwagi na ich korzystny wpływ na mikroflorę jelita.

Z diety należy wyeliminować:
-produkty przetworzone, rafinowane, wytwarzane z mąki, takie jak ciastka, ciasta, białe pieczywo i makarony
-cukier oraz produkty, które go zawierają, czyli wszelkie słodycze, lody, cukierki,  słodkie napoje, żywność w skład której wchodzi miód, syrop kukurydziany, słód, substancje słodzące
-soki owocowe, alkohol, kawę
-produkty mleczne, szczególnie słodzone jogurty, śmietanki
-ograniczyć należy również spożycie grzybów oraz produktów fermentowanych, ponieważ przerost Candidy może powodować alergię na inne grzyby i pleśnie

Candidy nie należy usuwać, a redukować przerost, przywracając naturalna równowagę. Ponieważ wchodzi w skład naturalnej mikroflory i „pozbycie się” lub „wyleczenie, wyeliminowanie” jest pojęciem błędnym z założenia.

 

 

Dodaj komentarz